Zwevezêle: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k sv
Astro (discuusjeblad | bydroagn)
k SV, met (hopelijk) respect voor de klanken van de originele auteur
Regel 1:
'''Zwevezele''' is een dehlgemehntedêelgemêente van [[Wiengne]]. De middelehwsemiddeleeuwse noame van Zwevezeele was 'Sweveseele', minstens van in de 15e ehwêeuw. Ter zin twee parochies: de die van de Platse (Sint Aldegonde) en de die van 'n Hille (Sint Jozef, 1964). In 1965 hoadoad de gemeentegemêente 5277 inweuners. Zwevezele fusioneerde in 1976 met Wiengne.
 
==Bezienswoardigeedn==
==Bezienswoardiheedn==
Den toren van Sint Aldegonde is utuut de 15sten ehwêeuw. De reste van de kerke is herbouwderbouwd in 1965. Het woapenschild van Zwevezele verwist noar nen ehk. In 't nohrdnnôordn van Zwevezele lign de Munck-busn, met odde schohneschône bohmnboomn. Nie bekend, toch stif schohneschône.
 
==Bekende ZwevezelnohrsZwevezelnoars==
* [[Jules Sap]] (1891? -1966), overlevende van den Titanic, wo dan ze van zinne nohmenoame 'Sop' hohnoan gemohktgemoakt. VohrdegeVoardege naar [[Amerika]] om- d-er'r rond Detroit t'helpnelpn in den ohgstôogst van de behtnbêetn. T-erTer wohrnwoarn in 't totohl totoal zes ZwevezelnohrsZwevezelnoars op de Titanic oh-toat-ie zonk,; alol in de derde klasse. LohterLoater hihteet ie nog in [[Vrankrik | Vrankrijk]] in de oghstoogst gewerkt, als 'Fransman'.
* [[Willy Vanneste]] (°1944), won in 1967 nune rit in de ronde[[Roende van Vrankrik]] en droeg-t-er ter de gelen trujtrui. Won in 1970 de vierdohgsevierdoagse van Dunkerke.
* [[Joe Harris]], alias Georges Lisabeth (1943-2003), zanger, brocht zin jeugd deure in Zwevezele.
* [[André Vandewiele]] (°1926) krihgkreeg den 22sten augutusogustus 2006 het ereburgerschap van Wiengne-Zwevezele wohrwoar dat-ie geboorn is en weundege tot in 1951.
 
==Geschiedenisse==
In de johrnjoarn tsjestig van de verleen ehwêeuw stond er een motofabrikke in Zwevezele,: Claeys-Flandria.
Ter wohrnwoarn wok twee browwerien in de Lichterveldestroate. Ze browden bier en mohtegen limonohdelimonoade. Ihn (1)Eén van die browwerien, Callewaert, was zinnen tid verre vohrutvorut. Ulder limonohdemerklimonoademerk, 'White Star' hoht ten latste van achter den twehdeTwède wihreldoorlogWeireldoorlog nen Ingelsen nohmenoame (in plekke van nune Fransen dat ton mode was). mohrMoar: ze hohnoan niet allihneallene witte, gele en rohroo (grenadine) mohrmoar wok lichtgroene limonohdelimonoade! EhwigeEeuwige roem!
 
==Het citoat==
Raymond van het Groenwoud moakte Zwevezele onsterfelik in Vloandern in zijn lidsje: "Je veux de l'amour" -
"'k Heb gezongen in Aalst, Peutie, Zwevezele , Genoelselderen"
 
==BokBoek==
André Vandewiele, geschiedenis van Zwevezele (2 dehlndeeln).
 
==Externe koppelienge==
* [http://users.skynet.be/verganeglorie/teksten/titanic/titanic_21.htm overOver Jules Sap (met foto)]
* [http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=gpuecck5 ereburgerschapEreburgerschap André Vandewiele]