Germoansche mythologie: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Astro (discuusjeblad | bydroagn)
kGeen bewerkingssamenvatting
Astro (discuusjeblad | bydroagn)
k wêereld > weireld
Regel 1:
De '''Germoansche mythologie''' is de verzoamelinge van de veroaln dan de Germoann gebruuktn ols verkloaringe vor 't oenstoan van de wêereldweireld (in under geval eigentlik 'wêereldenweirelden', wan zaan der 9), et leven en ol de fenomeenn die under leevn bepaaldn.
 
De Germoansche mythologie is een styf ryke en complexe mythologie. Der wordt dikkels een verschil gemakt tussn de Noordse en de Germoanse mythologie, mo ze gelykn styf veel ip mekoar, 't is vorol in de benoamingn dan ze soms verschiln.
Regel 10:
 
==Et Germoanse 'Multi-versum'==
Et universum van de Germoan is soms een multiversum genoemd omda 't bestoat uut neegn wêereldnweireldn. Die wêreldenweireldn zyn verboendn me mekoar deur den wêerldboomweireldboom Yggdrasil. De neegn wêereldnweireldn zyn verdêeld over drie niveaus:
* Ip 't ipperste niveau e je:
::::*''Asgard'', de wêerldweireld van de Æsir, de goodn die afstamn van [[Odin]]. In die wêerldweireld is ook 't Walhalla wo dan de dee die ip 't slagveld gesneuvld zyn, de Einherjar, no toe gebrocht zyn deur de [[Walkuren]], de boodschapsters van Odin in under blinkende wapenuutrustinge ip under gevleugelde pêerdenpeirden.
::::*''Vanaheim'', de wêerldweireld van de Vanir, goodn die afstamn van de broers van Odin.
::::*''Alfheim'', de wêerldweireld van de licht Elfen
* Ip 't middelste niveau e je:
::::*''Midgard'', de wêerldweireld van de sterflikke menschen
::::*''Jotunheim'', de wêerldweireld van de reuzn, de Jotun
::::*''Muspellheim'', de wêerldweireld van 't vier wo da den reus Sutr weunt, die z'n vel van lava is en z'n oar van vier
* Ip 't oenderste niveau e je:
::::*''Svartalfheim'', de wêerldweireld van de doenkere Elfen, de Svartálfar
::::*''Nidavellir'', de wêereldweireld van de dwergn
::::*''Niflhel'', de yzige wêerldweireld wo dan de ysreuzn weunn.
 
Asgard en Midgard zyn me mekoar verboendn deur Bifrost, de reegnboge die ols [[Brugge|brugge]] dient en bewakt wordt deur [[Heimdall]], den bewaakr van de goodn die wel 1000 mijl verre kut oorn en zien.