Willem van Saeftinghe: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Filibertus (discuusjeblad | bydroagn)
kGeen bewerkingssamenvatting
k ++sv +lienks
Regel 1:
'''Willem van Saeftinghe''' was een lek'nbroederleeknbroeder van de Cistersiënzerabdie[[Cisterciënzers|Cisterciënzerabdy]] van [[Ter Doest]].
 
Je wer beroemd binst de [[Guld'nspoornslagGuldnspoornslag]] omdat iey den deen was die [[Robert van Artois]], den anvoerder van de [[Vrankryk|Franse]], van ze pêêrd sleurdige, zodanig dan d'andre em kostenkostn dôod sloan. Je zoetzoud ook vele Franse ridders een koptje klinder gemakt en binst de slag.
 
In [[1308]] vermôorddet iey de keld'rmèèsterkeldrmèèster en verwoenddet iey den abt van zunz'n abdieabdy, in een deur em geleidengeleidn ipstand van de lekenbroedersleeknbroeders, omda den abt beslot'nbeslootn aataad vo de boerderie'nboerderyen van d'abdieabdy te verpachtenverpachtn, wodeurewoadeure dan de lekenbroedersleeknbroeders under werk zoenzoun verliez'nverliezn. Achter de moardmôord moest Willem em verschansenverschansn in de kerktorre van [[Lissewege]] vo de volgelingenvolgelingn van den abt. MoMoa van 't moment da da nieuws in [[Brugge]] bekend wer, trokk'ntrokkn een zeune van [[Pieter de Coninck]] en [[Jan Breydel]] t'oopeope me 80 and'reandre BruggeliengenBruggeliengn ip vor em t' oentzett'noentzettn. Je werd deur Paus [[Clemens V]] in de ban van de kerke geslegengesleegn en ip kruustocht gesteurd. In [[1309]] werd'nwerdn zunzyn misdoa'nmisdoadn vergevenvergeevn, momoa werd iey verplicht in te treentreedn bie deby d'[[ospitoalridders]]. Je zoezou gesneuveld zyn by et beleg van Rhodos.
 
ZunZ'n broanzenbroanzn standbild, gemakt deur Jef Claerhout, stot sins 1988 in Lissewege ip de markt. Der wer deur Frédéric Devreese een opera geschrev'ngeschreevn over Willem van Saeftinghe womee dat iey de Italia-prys gewonn'n eet.
 
[[Categorie: Middelêeuwen]]