Orde van et Gulden Vlies: verschil tussen versies

1 byte toegevoegd ,  12 jaar geleden
k
De functie van ’t oofd van de orde gink achtereenvolgns over van Filips de Goede noa [[Karel de Stoute]], [[Maria van Bourgondië]], [[Filips de Schone]], [[Karel V]], [[Filips II]], enz...
 
Os Karel de Stoute in [[1477]] sneuvelde, kwamt d’orde in andn van z’n dochter Maria van Bourgondië en eur vint [[Maximiliaan van OostnrykOostenryk]], d’n Habsburger. Doadeure noamn de [[Habsburgers]] de soevereiniteit over van de orde.
 
In [[1516]] veranderde Karel V, keizer van ’t [[Illig Roomsche Ryk]], keunink van [[Spanje]] en heer van de [[Nederlandn]], de statuutn. In plekke van dertig ridders woarn d’r nu viftig. De orde was erkend deur de paus en genoot pauselikke privileges. De orde was in feite ’n religieuze gemeenschap. De vergoaringn mostn deure goan in e kerke. Doadeure vind je nog woapnschildn van de orde in ’t koorgestoelte van verschillige kerkn, byv. in de [[Onze-Lieve-Vrouwekerke (Brugge)|Onze-Lieve-Vrouwekerke]] in Brugge, moar ook in [[Gent]], [[Mechelen]], [[Barcelona]].
In ’t begun van de 18e eeuwe is de orde gesplitst in ’n Spoanschn en ’n Oostnryksn tak.
 
De schattn van’t Gulden Vlies wordn nu bewoard in [[WeennWenen]].
 
De Orde bestoat nog oltyd as oge ounderscheidinge. D’Ollanders, Van Willem I tout keuniginne Beatrix, zyn d’r mee g'eerd en ook enigte van onze keuningn.
4.469

bewerkingen