Bourgondische ertoogn: verschil tussen versies

7 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
k
sp
k (sp)
k (sp)
Al in 1386 richtten ze de [[Rekenkamer van Vlaandern]] ip. Diene rekenkamer zat in [[Rysel]], en controleerde de rekeningen van al de Vlamse rekenplichtige ambtenaren. 't Archief van die instellinge is bewaard, en bevat ne schat an informatie voe de geschienisse van zowel 't [[groafschap Vloandern|graafschap Vlaandern]], alsook voe de geschienisse van de Nederlandn in 't algemeen omdat die instellinge later bevoegd wier voor de centrale Bourgondische instellingen, dus ook buten 't graafschap Vlaandern.
 
==[[Jan zonderzounder Vrees]]==
Ze wiern in 1404 ipgevolgd deur underne zeune [[Jan zonderzounder Vrees]].
 
==[[Filips den Goein]]==
In 1419 volgde [[Filips den Goein]] zen vader ip. 't Is surtout onderounder zyn bewind dat de Nederlandn in grote mate verenigd wiern. Je regeerde stief lange, tou dat 'n in 1467 wier ipgevolgd deur zen zeune [[Karel den Stoutn]].
 
==[[Karel den Stoutn]]==
Em was vreed ambitieus, en sleutelde verder an de centrale instellingn voe de Nederlandn, met onderounder meer in 1743 d'iprichtinge van de [[Grote Raad van Mechelen]]. Dat was vreed tegen 't gedacht van d'onderdaannounderdaann omdat heel die instellienge bemand wier met gastn die gin Vlams kostn.
 
==[[Maria van Bourgondië]]==
Achter da Karel in 1477 gesneuveld was in [[Nancy]] in [[Vrankryk]], volgde zen dochter [[Maria van Bourgondië]] em ip. Da meistje was mo negentiene. In 't begin ad ze ferm vele probleemn. Eur machtige onderdaannounderdaann dwongndwoungn eur zoverre da ze dienen Grote Raad van Mechelen were afschafte.
 
==[[Uus van Habsburg|De Habsburgse dynastie]]==
9.397

bewerkingen