Paddnoverzet: verschil tussen versies

Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Meuzel (discuusjeblad | bydroagn)
k Padd'noverzet ernoemd noar Paddnoverzet: Het streepje mag weg, geloof ik.
Meuzel (discuusjeblad | bydroagn)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
In vele gemêent'ngemêentn richt'nrichtn de mieljeudienst of mieljeuverênegieng'nmieljeuverênegiengn '''padd'noverzetakschespaddnoverzetaksches''' in. Buutn padd'npaddn zyn der in West-Vloandern nog êentege aar sôort'nsôortn overezet.
 
==Werkwyze==
Biekan overol steek'nsteekn ze woa dander vele padd'npaddn oversteekn, fyn droad of plastiek en endetje in de groend reize met de boane. Ieder zovele meters zit er e seultje in de groend. De padd'npaddn loop'nloopn toene mei met 'n droad en voll'nvolln te lange leste in da seultje. Vriewillegers passeern toene zeve met e seule en oal'noaln de padd'npaddn uut en zett'nzettn z'an aarn kant van de boane.
 
In ieder seule zit er e stoksche voe ander bêest'nbêestn de keure te geevn om deruut te kruup'n (fernient, muuzn,...). Padd'nPaddn kun nie oel da stoksche no boovn kruup'nkruupn.
 
In bepoalde gemêentn doenze't anders. An Sulferberg in [[Westoeter]] enze paddetunils installeerd. An bôord van de boane zien der betong'nbetongn groevn, die de padd'npaddn dwieng'ndwiengn van no de tunils te kruup'nkruupn. Die tunils loopn toene dweis over de boane (even oge) en vanboovn zitn der goat'ngoatn, aars wulnwulln ze der nie deure goan.
 
==Nôod==
An e drukke boane zienzyn der 30 toet 40 percent van de padnpaddn die overtrekk'novertrekkn, overreen. Dat is dus e rampe en 't is dus mêer of nôodeg van etwot te doen.
 
==Sôort'n==
Buutn geweune padd'npaddn, zien der oek nog aar sôort'nsôortn die overezet zienzyn.
 
*[[Padde]]: de geweune padde
*[[Brune puut]]
*[[Groene puut]]: eigenlykeigentlik 3 sôortn (poel-, meer- en bastoardpuut)
*[[Alp'nwoatersalamander]]
*[[Klêen woatersalamander]]