Vaticoanstad is een ounafankelikke stoat wo da de paus 't stoatsoofd van is. Der weunn 821 (2007) menschn en ze is 0,44 km² groat. Domee is Vaticoanstad 't klêenste land van de weireld. 't Land is oenstoan in 1929 deur 't Verdrag van Lateranen tussn Paus Pius XI en Mussolini, womee dan de spanningn, die ol van in 1866 deurdigen, tussn 't êengemakte Itoalië en de paus ipgelost grochtn. In Vaticoanstad is de zetel van de Katholieke kerke gevestigd.

Vaticoanstad ligt middn in Rome. Z'eet eign stadsmeurn en 'n eign politiedienst die gekend stoat ols de Zwitserse garde, die nog oltyd in typische klêern roundloopn.

De vornamste gebouwn in Vaticoanstad zyn de Sint-Pietersbasilieke, 't Sint-Pieterspling, de Sixtijnse Kapelle, de Vaticoanse museums, 't Apostolisch paleis ('t officieel logement van de paus), de Biblioteca Apostolica Vaticana en 't Archivio Segreto Vaticano. Ook 't zomerlogement van de paus, Castel Gandolfo, is een ounderdêel van Vaticoanstad.

Vaticoanstad is gin lid van d' Europeesche Gemêenschap mo eet wel den Euro ols betoalmiddel. Je kut de nationaliteit van Vaticoanstad mo juste krygn deur nateuralisoatie, nie deur geborte.

Externe koppeliengn

bewerkn
 
{{{ofb_links}}} Landn in Europa {{{ofb_rechts}}} {{{ofb_groot}}}

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgareyeCyprusDenemarknDuutslandEstlandFinlandGeorgiëGrieknlandHollandHongareyeIerlandItoaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtnsteinLitouwnLuxemburgMaltaMoldoaviëMonacoMontenegroNoord-MacedoniëNôorweegnOekraïneÔostnrykPoolnPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSlovakeyeSloveniëSpanjeTsjechiëTurkeyeVaticoanstadVerênigd KeunienkrykVrankrykWit-RuslandYslandZweednZwitserland

{{{ofb_links}}} Hoofdsteedn in Europa {{{ofb_rechts}}} {{{ofb_groot}}}

AmsterdamAndorra la VellaAtheneBakuBelgradoBerlynBernBoedapestBoekarestBratislavaBrusselChisinauDublinHelsinkiKievKopenhagenLissabonLondnLjubljanaLuxemburgMadridMinskMonaco-VilleMoskouNicosiaParysPodgoricaPraagPristinaOsloReykjavikRigaRomeSan MarinoSarajevoSkopjeSofiaStockholmTallinnTbilisiTiranaVaduzVallettaVaticoanstadVilniusWarschauWeennYerevanZagreb