Hendrik I van Broabant

Hendrik I van Broabant, bygenoamd de courageuzn (ca. 1160 - Keuln, 5 september 1235) was den êestn hertog van ‘t hertogdom Broabant.

Gisant van Hendrik I van Broabant in de Sinte-Pieterskerke in Leuven.

Je was den oudste zeune van Godfried III van Leuven, die groaf van Leuven, landgroaf van Broabant, markgroaf van Antwerpn en hertog van Neder-Lotharingen was. Zyn moeder was Margaretha van Limburg.

In 1179 trouwde Hendrik me Mathilde van Boulogne en krêegt ie ‘t groafschap Brussel van ze voader.

Keizer Frederik Barbarossa van 't Hillig Rôoms Ryk creëerde den titel hertog van Broabant in 1183/1184 deur de gebiedn van Godfried III te verênign tout en hertogdom.

In 1185 stichtte Hendrik de stad 's-Hertogenbosch.

In 1190, e poar weekn achter ’n dôod van ze voader, krêegt ie ook ’t hertogdom Neder-Lotharingen. Je volgde zyn voader ip ols êestn me den titel van hertog van Broabant.

Vrouwn en jounges

bewerkn

Hendrik trouwde in 1179 me Mathilde van Boulogne, dochter van Mattheüs van den Elzas, e broere van groaf van Vloandern Filips van den Elzas. Met heur had ie zes jounges:

  • Marie van Broabant, getrouwd in 1214 in Maastricht me keizer Otto IV van ‘t Hillig Rôoms Ryk en in 1220 me groaf Willem I van Holland
  • Adelaide van Broabant, getrouwd in 1206 me groaf Arnulf III van Loon, in 1225 me Willem van Auvergne, en in 1251 met Arnold van Wesemaele
  • Margaretha van Broabant, getrouwd in 1206 me Gerard III van Gelre. Z’is begroavn in d’ abdye van Roermond
  • Mathilde van Broabant, getrouwd in 1212 in Aakn me Reynpaltsgroaf Hendrik IV de joungern van Brunswyk en in 1214 me Floris IV van Holland
  • Hendrik II van Broabant, hertog van Broabant
  • Godfried van Gaasbeek, getrouwd me Marie van Oudenoarde

Hendrik trouwde in 1213 in Soissons me zyn twidde vrouwe Marie van Vrankryk, dochter van keunienk Philippe II (Auguste) van Vrankryk. Met heur had ie:

  • Elisabeth, getrouwd in 1233 in Leuven me Diederik van Dinslaken en in 1246 me Gerard van Wassenberg
  • Marie, jounk gestorvn.